Orosz palacsinta

4 fő részére

Nehézség:

könnyű

hozzávalók

  • 45 dkg liszt
  • 2 dkg cukor
  • 2 dkg vaj vagy olaj
  • 1 db tojás
  • 2 dkg élesztő
  • 1 dkg só
  • kb. 0.6 l víz vagy tej
  • kevés zsiradék a sütéshez

Elkészítés

A tej/víz kb. 3/4 részét 30-35 C fokosra melegítjük, ebben feloldjuk az élesztőt, a cukrot, sót, beletesszük a tojást, a felolvasztott vajat, majd az egészet alaposan elkeverjük habverővel. Beleszórjuk az átszitált lisztet, megint összekeverjük. Ezután a tálat egy konyharuhával letakarjuk, majd meleg helyen kelesztjük. Ha a tészta megemelkedett, belekeverjük a kb. 50 C fokosra melegített maradék tejet; 1-1,5 órát ismét kelesztjük, majd kisütjük.

Megjegyzés

Ez a palacsinta a megszokottnál vastagabb, laktató. Ha nem kelt meg eléggé a tésztánk, sütéskor lapos, nehéz, tömör lesz; ha túlkelesztettük, kissé savanykás, sápadt lesz. Az eredeti recept szerint vörös kaviárral, füstölt hallal, sós heringgel, vagy tejföllel, pár csepp ecettel tálaljuk. Én ettem így, nagyon finom. Lehet a hagyományos, lekváros, édes stb. feltétekkel is fogyasztani. A receptet "wpeter" néven küldték be.

Hozzászólások

Új hozzászólásokat átmenetileg nem lehet beküldeni.

Ehhez a recepthez még senki sem fűzött megjegyzést.